Piąte


Lapbook: Odżywianie
 
Piątoklasiści, przygotowujecie lapbook na jeden z wybranych tematów. Zadanie wykonujecie pojedynczo. Po wybraniu tematu trzeba się zapisać na listę u nauczyciela. Jeśli do jednego tematu zgłosi się kilka osób  będziemy losować :) W pracy można wykorzystać długopis, kredki, mazaki a także komputer ale jako narzędzie do opracowania znalezionych informacji a nie tylko drukowania tego co znaleźliście w internecie. Źródłem waszych informacji, oprócz internetu, może być mama, tata, babcia, dziadek albo inna osoba, która wie coś o jedzeniu ;)


Tematy lapbooków:
  1. Śniadanie daje moc :) ale bez cukru i słodzików....
  2. Idzie zima czyli babcine sposoby na zdrowie
  3. Orzechy i pestki - smaczne przekąski
  4. Słodka przekąska bez cukru
  5. Zielone warzywa
  6. Zielone owoce
  7. Żółte owoce
  8. Żółte warzywa
  9. Pomaraczowe owoce
  10. Pomaraczowe warzywa
  11. Czerwone owoce
  12. Czerwone warzywa
  13. Białe owoce
  14. Białe warzywa
  15. Ciemne owoce
  16. Ciemne warzywa
  17. Warzywa strączkowe
  18. Grzybobranie...
  19. Na ryby...
W lapbooku powinny znaleźć się informacje:
  • jakie to produkty spożywcze zgodnie z wybranym tematem, 
  • co zawierają ważnego dla naszego organizmu (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały), 
  • w jakiej postaci je spożywać, żeby były dla nas najzdrowsze
  • co można z nich zrobić lub jak je przygotować (przepisy)
Forma przekazania zebranych wiadomości to:
  • krótkie informacje, 
  • zdjęcia, 
  • ciekawostki,
  • przepisy, 
  • zagadki, 
  • krzyżówki, 
  • puzzle 
  • i co wam tylko przyjdzie do głowy aby wasz lapbook zainteresował innych...
Na co będę zwracać uwagę oceniając waszą pracę:
  1. Informacje o produktach, składnikach odżywczych i jak je najlepiej spożywać
  2. Strona tytułowa (tytuł, wykonawcy, grafika)
  3. Przepisy (min. 2)
  4. Ciekawe formy sprawdzenia zapamiętanych informacji (puzzle, krzyżówki, koło fortuny, memory, zagadki, itp. min. 3)
  5. Estetyka wykonania
  6. Praca własna (bez wykonania poszczególnych elementów pracy przez inne osoby niż wykonująca zadanie para)
  7. Brak błędów ortograficznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz