Lapbook: Odżywianie
Piątoklasiści, przygotowujecie lapbook na jeden z wybranych tematów. Zadanie wykonujecie pojedynczo. Po wybraniu tematu trzeba się zapisać na listę u nauczyciela. Jeśli do jednego tematu zgłosi się kilka osób będziemy losować :) W pracy można wykorzystać długopis, kredki, mazaki a także komputer ale jako narzędzie do opracowania znalezionych informacji a nie tylko drukowania tego co znaleźliście w internecie. Źródłem waszych informacji, oprócz internetu, może być mama, tata, babcia, dziadek albo inna osoba, która wie coś o jedzeniu ;)
Tematy lapbooków:
- Śniadanie daje moc :) ale bez cukru i słodzików....
- Idzie zima czyli babcine sposoby na zdrowie
- Orzechy i pestki - smaczne przekąski
- Słodka przekąska bez cukru
- Zielone warzywa
- Zielone owoce
- Żółte owoce
- Żółte warzywa
- Pomaraczowe owoce
- Pomaraczowe warzywa
- Czerwone owoce
- Czerwone warzywa
- Białe owoce
- Białe warzywa
- Ciemne owoce
- Ciemne warzywa
- Warzywa strączkowe
- Grzybobranie...
- Na ryby...
W lapbooku powinny znaleźć się informacje:
- jakie to produkty spożywcze zgodnie z wybranym tematem,
- co zawierają ważnego dla naszego organizmu (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały),
- w jakiej postaci je spożywać, żeby były dla nas najzdrowsze
- co można z nich zrobić lub jak je przygotować (przepisy)
Forma przekazania zebranych wiadomości to:
- krótkie informacje,
- zdjęcia,
- ciekawostki,
- przepisy,
- zagadki,
- krzyżówki,
- puzzle
- i co wam tylko przyjdzie do głowy aby wasz lapbook zainteresował innych...
Na co będę zwracać uwagę oceniając waszą pracę:
- Informacje o produktach, składnikach odżywczych i jak je najlepiej spożywać
- Strona tytułowa (tytuł, wykonawcy, grafika)
- Przepisy (min. 2)
- Ciekawe formy sprawdzenia zapamiętanych informacji (puzzle, krzyżówki, koło fortuny, memory, zagadki, itp. min. 3)
- Estetyka wykonania
- Praca własna (bez wykonania poszczególnych elementów pracy przez inne osoby niż wykonująca zadanie para)
- Brak błędów ortograficznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz